Sākums > Vispārīgi > Ziemeļblāzmas medības 2013. gada februārī

Ziemeļblāzmas medības 2013. gada februārī

“Baikāls 2011” ekspedīcijas dalībnieki meklē ceļabiedrus jaunam piedzīvojumam 2013. gada februārī – ziemeļblāzmas medībām Skandināvijas ziemeļos. Saules aktivitātes cikla kulminācijas noslēgumā ir pēdējā iespēja redzēt iespaidīgākās ziemeļblāzmas šajā gadu desmitā, tāpēc tieši tad un tieši uz turieni. Esam arī piemeklējuši pareizo mēness fāzi, lai atstarotā gaisma netraucētu mūsu novērojumiem.

Video iedvesmai: Fire in the sky

Kas ir ziemeļblāzma: Skaidrojums

Izbrauksim no Rīgas 1. februāra pievakarē un atgriezīsimies 10. februārī ap pusdienlaiku. 3. februārī šķērsosim polāro loku un sāksim medīt ziemeļblāzmu. Konkrēta maršruta nav, tas taps uz vietas, sekojot skaidrām debesīm, potenciālais galamērķis – Mehamna – ciematiņš galējos Norvēģijas ziemeļos pie Barenca jūras, vai arī tik tālu cik paspēsim aizbraukt, jo ceļa apstākļi var būt dažādi un, iespējams, šīm mašīnām nepārvarami vai lēni pārvarami. Ziemeļu ceļus mēdz slēgt, līdz tie tiek notīrīti no sniega. Vārdu sakot, brauksim, tur, kur skaidras debesis un ceļi izbraucami.
Brauksim ar 2 sešvietīgiem kemperiem, lai būtu neatkarīgi no naktsmītnēm, un atkarībā no laikapstākļiem, atradīsimies vietās, kuras attiecīgajā brīdī ir vislabāk piemērotas ziemeļblāzmas novērošanai.
Skandināvijas diena februāra sākumā ilgst knapas 5 stundas, bet, salīdzinot ar janvāri – polārā nakts ir beigusies. To mēs izmantosim fantastiski sniegoto dabas skatu aplūkošanai. Tā kā ziemeļblāzmas novērojumiem garantiju neviens dot nevar, skaistie ziemas skati priecēs mūs neveiksmes gadījumā.
Brauciena izmaksas – 440 lati no cilvēka. Cenā iekļauts prāmis Tallina – Helsinki – Tallina, kemperu noma, kemperu gāzes apkure, sniega ķēdes, uzturēšanās kempingos, degviela, mobilais internets meteo un magnētisko vētru informācijas monitorēšanai.
Pārtiku 10 dienām un traukus, no kuriem to patērēt, ņemam līdzi paši, gatavojam kempera virtuvē. Alkohola lietošana apreibinošos apmēros brauciena laikā nav paredzēta.
Kemperos ir duša un WC, bet to izmantošanas iespējamība būs atkarīga no āra temperatūras, ja ārā būs pārāk auksts (reģionā gadās arī -40°C), nobāzēsimies ziemas kempingā un pēc izvēles apmeklēsim piedāvātās ērtības, piemēram pirti. Šādas pieturas jebkurā gadījumā būs nepieciešamas lai uzpildītu un iztukšotu attiecīgās tvertnes kemperim.

Līdzi nepieciešams paņemt kārtīgas ziemas drēbes (galvenokārt cimdus un apavus/zeķes) un kārtīgu ziemas guļammaisu (vai vairākus štruntīgus), jo pie jau minētajiem -40 grādiem kemperī uzturēt +20 var izrādīties pagrūti, kā arī, ja radīsies iespēja, mēģināsim nakšņot paštaisītā sniega mājā vai sāmu teltī. Centīsimies daudz laika pavadīt ārā, ejot īsos pārgājienos, brienot pa sniegiem un rāpjoties kalnos, lai sasniegtu vēl labākus skatpunktus, tāpēc ieteicams peņemt līdzi sniega kurpes. Kam tādu nav, var iznomāt tās Gandrā, bet tas nav obligāti. Daudz laika pavadīsim braucot tumsā, līdzpaņemtās galda spēles, grāmatas, kindles, ipadi un tml. arī noderēs. Nauda personīgajiem izdevumiem – pēc ieskatiem, ja viss būs līdzi, varēs to netērēt vispār, bet atbilstoši iespējām, kādas pa ceļam radīsies, varēs izmantot arī dažādus vietējos ziemas tūrisma piedāvājumus, kamanu suņus, sniega močus un tml. Distanču slēpošanas cienītāji, iespējams, varēs iemēģināt kādu no slavenajām Somijas trasēm, slēpes gan gluži līdz neņemam, ja būs nepieciešams, iznomāsim.
Ir pieejamas 9 vietas kemperos, puse no brauciena maksas jāiemaksā piesakoties, tādējādi garantējot savu dalību (nepieciešams kemperu un prāmja biļešu rezervāciju priekšapmaksai), otra puse līdz 20. janvārim. Gadījumā, ja dalībnieks kādu iemeslu dēļ nepiedalās braucienā, pirmā iemaksa netiek atgriezta. Ja līdz 1. janvārim nav pieteikušies 9 dalībnieki, brauciens tiek atcelts un iemaksas atgrieztas.
Pieteikumi un jautājumi adresējami uz livadotmaldereatgmaildotcom.
Birkas:
  1. November 27th, 2012 at 10:31 | #1

    Tā ir viena no lietām, ko es vēl gribētu redzēt šajā dzīvē – Ziemeļblāzma, tādu ļoti krāšņu un spilgtu ziemeļu variantu. Lai veicas medībās! Man šogad nedaudz citi plāni + atvaļinājums tik no marta atjaunojas

  2. IlzeL
    December 6th, 2012 at 13:26 | #2

    Ek, es tikai 30.janvārī atlidoju no Spānijas un uzreiz vēl atvaļinājumu nevarēšu atļauties. Bet ziemeļblāzma arī man ir tas tālais sapnis, ko ļooooti gribētos redzēt. Lai jums skaidras debesis un labas magnētiskās vētras!

  3. Ojaars
    December 18th, 2012 at 16:24 | #3

    izklaussaas skaists brauciens, tikai maksa kaa turisma agentuurai ,kurai jaapelna:(

  4. December 24th, 2012 at 00:55 | #4

    nekā tamlīdzīga, 440 ls ir nesalīdzināmi maz priekš Norvēģijas vispār, kur nu vēl triekties līdz Nordkinam…esmu stopējis Norvēģijā līdz Nordkapam, un tāpat daudz iztērēju. Stopējis!!!

  5. January 3rd, 2013 at 15:10 | #5

    Juri, Ojār. Kempera īre šajā sezonā maksā ap 55Ls dienā, plus 11-13L uz 100Km dīzelis. Gāze neko nemaksā (t.i. cenā iekļauto vienu balonu notērēt man liekas nav reāli, mēs 2 ned braucām 6 cilvēki un balons tā arī palika neiztukšots). Nekādu Norvēģu cenu nebūs, jo brauciens pārsvarā ir pa Somiju, turklāt ēdiens pašiem jāņem līdzi. Jāņem vērā, ka šī summa jādala ar līdzbraucējiem. Paši variet sarēķināt, bet domāju neviens neliedz pašiem īrēt kemperi un braukt līdzi tāpat. Vai liedz?

  6. January 3rd, 2013 at 16:15 | #6

    Gāzes patēriņš gatavojot uz plīts vai 24/7 kurinot apkuri ir būtiski atšķirīgs, turklāt Skandināvijā ir savādāka standarta baloni, kuri ir jāpērk, degviela rēķināta 15l/100km, ir taču ziema. Un neaizmirstam par prāmi.

  7. January 6th, 2013 at 03:32 | #7

    Nu Somijā jau cenas arī nav diezko lētas.
    Neņemot vērā konkrēti Somiju, piemetot aptuvenus ciparus, man sanāk:
    degviela vismaz 100Ls/cilv (6cilv auto, 1Ls/l, 15l/100km, 4000km, bet gan jau būs drusku vairāk km)
    kemperis kkur 100Ls/cilv, ja N.R. minējis pareizus ciparus
    prāmis, sapratu, ka 40Ls/cilv
    paika, nedomāju, ka vairāk par 50Ls/cilv pat ar Somijas cenām
    kkāda nauda priekš ‘ja nu kas’, piem 50-100Ls/cilv
    gāze apkurei? nav ne jausmas. Ja 50Ls/cilv, tad sanāk minēta summa.

  8. January 10th, 2013 at 20:24 | #8

    prāmis kemperiem ļoti dārgs, jāpērk biļete kur auto augstums ir 2.3 m. Bet ja vēl vairāk, tad biļetes cena tāda patī kā fūrēm.
    Braukt uz skandināvijas ziemeļiem ar kemperiem ziemā, tas, man liekas, ir vēl ekstrēmāk kā ar buhanku apbraugt apkārt Baikālam. Ja mani sīkie būtu nedaudz lielāki noteikti brauktu Jums līdzi :)
    Vai komandu jau nokomplektējāt?

    • daknis
      January 10th, 2013 at 20:45 | #9

      Ir atlikusi tieši viena vieta, tā kā pasaki bērniem, lai uzvedas rāmi, un brauc :)

      *Kemperu augstums ir 3,4m

  9. Elīna
    January 28th, 2013 at 22:00 | #10

    Viss, visas vietas aizpildītas? Var vēlēt labu ceļavēju? :)

  10. February 1st, 2013 at 09:42 | #11

    @Elīna
    Viš kašē!

  1. Atgriezenisko saišu šobrīd vēl nav.